Rio mégsem állt a fejére a vébétől

Rio de Janeiro-t körülbelül úgy ébresztette csipkerózsika álmából a VB, mintha a herceg nem édes csókkal, hanem egy jól irányzott sallerrel keltené fel. Mert hiába volt a város Brazília fővárosa 1960-ig, a provinciális, már-már kisvárosi jellege mindig is megmaradt. Ebbe a kellemes állóvízbe robbant bele az esemény, felforgatva a caroica-k hétköznapjait.

Alig készült el valami határidőre. Igaz ugyan, hogy a Maracana stadion kész, a ma esti Bosznia-Argentína meccsre már nyugodtan készülhetnek a szurkolók, de a többi tervezett beruházás szomorú torzóként áll félkészen. Az utak általában mindenhol fel vannak túrva, Hidak, felüljárók nyúlnak a semmibe. A nagy csindadrattával elindított Porto Maravilha programot, ami a kikötő teljes felújítását, és kulturális központtá változtatását tűzte ki célul, most kerítések közé zárva próbálják titkolni.

Sokan – jelesül a szerző is- azt gondolták, hogy a Copa alatti tüntetések nagyméretűek lesznek, és jelentősen fogják befolyásolni annak menetét. Ez nem így történt. Pár kisebb radikális csoport megmozdulásán kívül nem lehet nagyobb tömegdemonstrációkról beszámolni. Az emberek inkább fásultak, bármennyire is tisztában vannak azzal, hogy a rendezvény nem nekik szól, igyekeznek részt venni benne, nameg azért fociról van szó, amit a brazilok akkor is élveznek, ha közben polgárháborús a helyzet.

Advertisement

A városban, ha nem is karneváli, de vidám a hangulat. Az örök rivális argentinok is békésen froclizzák a helyieket, az angolok is békésen szurkolták végig a tegnapi meccset az olaszokkal egy helyen. A focinak sikerült egy kicsit megint szorosabbra húzni a világot.

Share This Story